Freeride benodigdheden

Steeds meer mensen wagen zich buiten de geprepareerde pistes om maagdelijke poedervelden te ontdekken en te genieten van de ongerepte schoonheid van de backcountry. Wie hier aan begint moet wel zorgen dat hij goed voorbereid is. Naast kennis van de bergen en het terrein is de juiste gear letterlijk van levensbelang. We zetten de handigste en meest essentiële off-piste gear voor je op een rij.

Splitboard:
Splitboards zijn de makkelijkste en meest efficiënte manier om de backcountry te ontdekken; bergop verandert je snowboard in een paar tourski’s, eenmaal boven aangekomen klik je ze weer in elkaar, om naar beneden te boarden zonder concessies te doen aan controle of prestaties. Goede splitboards zijn bijvoorbeeld de Panoramic Package van K2 en de Solution van Jones Snowboards. Om nog efficiënter omhoog te hiken is het aan te raden om gebruik te maken van inklapbare skistokken als de K2 Speed Link Pole.

Veiligheid:
Safety gear is absoluut onmisbaar in de bergen, want iedereen weet dat er aan snowboarden buiten de pistes risico’s verbonden zijn. Het gevaar van lawines ligt bijvoorbeeld altijd op de loer. Als iemand onder de sneeuw terecht komt, is het zaak diegene daar zo snel mogelijk onder vandaan te halen. Lawinepiepers zenden continu een radiosignaal uit, zodat het slachtoffer zo snel mogelijk gevonden kan worden door andere mensen met een pieper. Een probe is nodig om de exacte locatie van het slachtoffer te bepalen, met een schep kun je het slachtoffer uit zijn benarde positie bevrijden. Het Franse Arva is gespecialiseerd in het maken van lawinepiepers en werkt bij het ontwikkelen van zijn producten samen met professionele reddingsteams. Probes en scheppen hebben we van betrouwbare merken als K2 en Pieps.
Daarnaast is het belangrijk je hoofd en lichaam te beschermen. Onder die op het oog dikke laag poeder kunnen namelijk verraderlijke rotsen, stenen en ijs verborgen liggen. Draag daarom altijd een helm. Helmen van merken als Anon en Sweet zijn niet alleen veilig, maar ook stylish en comfortabel. Andere lichaamsdelen die belangrijk zijn om te beschermen zijn je rug, knieën, polsen en billen.

Verdwaald:
Omdat je off-piste geen restaurant of cafeetje tegenkomt, is het belangrijk om je eigen proviand mee te nemen. Neem altijd water mee om uitdroging te voorkomen en een chocoladereep voor snelle energie. Mocht je onverhoopt verdwalen, dan kun je met wat snacks en drinken in ieder geval een paar uur vooruit. Denk ook aan een (opgeladen) telefoon om hulp in te schakelen.

Rugzak:
Je veiligheidsuitrusting, broodjes en drinken neem je gemakkelijk mee de berg op in een specifieke off-piste rugzak. De Burton Rider’s Pack is misschien wel de bekendste off-piste rugzak, maar ook Arva en Dakine maken prima tassen om de backcountry te exploren. Burton komt dit seizoen als eerste merk met een specifieke Splitboard Pack. Deze rugzak draagt je splitboard in ‘split mode’ en ‘snowboard mode’ en heeft een waterdicht vak voor je klimvellen. Arva en Pieps verkopen ook complete veiligheidssets: rugzakken inclusief schep en probe. Hoef je niet meer alles los te kopen.

ABS Airbag Rugzak:
Een aparte categorie rugzakken zijn de rugzakken met ABS Airbag systeem. Deze backpacks hebben een ingebouwd veiligheidssysteem dat zorgt dat je niet onder de sneeuw bedolven raakt, maar als het ware blijft drijven op de sneeuw. Volgens het Zwitserse lawine-instituut heb je met een ABS rugzak een acht keer grotere kans om een lawine te overleven.

SAFE SNOWBOARDING!

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden gecheckt voor ze geplaatst worden