jouw perfecte skateboard samenstellen doe je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem

Een skateboard zelf samenstellen, hoe moet dat?

Je wilt beginnen met skateboarden of je wilt een skateboard voor je zoon of dochter kopen maar je weet niet helemaal hoe. Skateboards komen in veel maten en vormen, voor veel mensen die nog geen ervaring hebben met skateboarden kan het overwhelming zijn, daarom helpt het Revert team je graag met het samenstellen van het perfecte skateboard dat aan al jouw wensen voldoet.

Voordat we beginnen is het belangrijk om wat dingen uit te sluiten. Er is een groot verschil tussen skateboards, longboards en cruisers. Lees hier beneden om er achter te komen wat het best bij jouw past.

Skateboards

Skateboards zijn gemaakt om truckjes te doen op het skatepark of op straat, deze skateboards zijn comfortabel genoeg om truckjes te doen maar niet zo comfortabel om te gebruiken als vervoer, zoals dat bij cruisers en longboards wel het geval is. Skateboards hebben meestal harde en ook kleinere wieltjes, hierdoor krijg je tintelende voeten en benen als je ermee naar school zou skaten.

Globe G2 Parallel complete skateboard trick Revert95.com
Globe G2 Parallel complete skateboard vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem

Cruisers

Cruiser skateboards zijn gemaakt om comfortabel te rollen over het asfalt en tegels, daarnaast zijn ze wat kleiner van formaat en erg wendbaar. Hierdoor kan je comfortabel rollen en krappe bochten maken. Cruisers zijn ideaal voor het stadsverkeer want je kan jezelf snel corrigeren. Cruisers zijn minder ideaal in het skatepark en om veel truckjes mee te doen. De zachtere wielen blijven vaker plakken aan oppervlaktes waardoor je ineens stilstaat, daarnaast zijn cruisers zwaarder en zijn ze niet echt gemaakt om makkelijk van de grond te krijgen voor de basis trick van het skateboarden, de ollie! 

 Globe Cruiser complete vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem
Globe Cruiser completes vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem
Globe cruiser completes vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem

Longboards

Longboards zijn gemaakt om langere afstanden af te leggen en je kan er doorgaans wat beter je snelheid op vasthouden vanwege de grotere omvang en gewicht. Het nadeel is dat ze wat minder wendbaar zijn in het stadsverkeer, afhankelijk van de lengte natuurlijk. De draai cirkel is door de afstand tussen beide trucks vaak een stuk groter en minder scherp. Longboards zijn leuk om van heuvels af te sjezen, om lange stukken over fietspaden, boulevards en weilanden te rollen. Maar in het stadsverkeer zijn longboards vaak iets onhandiger, maar oefening baart kunst. 

  Globe longboard complete vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem		 Globe Cruiser completes vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem Globe cruiser completes vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem Globe Longboards vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem Globe longboards  vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem

Skateboard samenstellen

Binnen het skateboarden hangen veel maten af van wat jij fijn vindt om op te rollen. Sommige mensen houden van een heel breed skateboard andere van hele smalle skateboards. Dit ga je vanuit eigen ervaring met de jaren ook zelf ontdekken, maar om goed te beginnen lees je hieronder onze adviezen.

1. Skateboard deck

Je skateboard deck is de eerste stap in je keuze tot het samenstellen van je eigen skateboard. De meeste mensen kijken eerst naar de plaatjes en kiezen dan het skateboard, wat wij ons goed kunnen voorstellen. Voordat je echt je droom deck uit zoekt moet je eerste tot de juiste breedte maat van het deck komen.

Polar Dane Brady Painter skateboard deck Polar Hjalte Halberg Lurking Wheel Well Skateboard Deck  vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem Polar Paul Grund Nicole P9 Shape Skateboard Deck vind je bij Revert95.com of in onze skatewinkel in Haarlem

Skateboard maten worden gemeten in de breedte van het board ze beginnen bij 7” en gaan door tot 10” breedte.

De lengte is meestal tussen de 28” en 33” en schaalt omhoog met de breedte, de lengte is minder belangrijk want je wilt juist genoeg ruimte op de breedte om je voeten kwijt te kunnen.

Breed of smal skateboard deck?

Brede decks zijn fijner voor transition/pool

+ zijn comfortabel op hoge snelheden en hebben meer oppervlakte om op te landen

- zijn zwaarder, waardoor ze meer kracht in je benen vereisen om omhoog te krijgen en om te flippen

Smalle decks zijn fijner voor technische flip en park tricks

+ makkelijker om omhoog te krijgen en om flip tricks mee te doen

- minder oppervlakte waardoor het moeilijker is om op te landen en minder stabiel op hoge snelheden 

Skateboard deck Kindermaten

Als kinderen willen beginnen met skateboarden is het wel belangrijk dat ze een smaller skateboard skaten, het kan heel lastig zijn om een breder skateboard van de grond te krijgen en vereist meer voetkracht. Omdat je voeten nog groeien passen ze ook makkelijker op smallere boards.

Skateboard maat Leeftijd
7,0" - 7,25"  0 - 4 jaar oud
7,35" - 7,5" 5 - 8 jaar oud
7,5" - 7,75" 9 - 10 jaar oud
7,75" - 8,0" 10 - 14 jaar oud

 

Vanaf 14-15 jaar oud gaan kiddo’s meestal de lengte in. Vanaf hier is leeftijd niet echt meer een factor en kan je de breedte op voorkeur kiezen. Bredere skateboard is de trend van street en park skateboard. Heel Vroeger was 7,75” een normale skateboard maat maar we zien nu dat de kleinste maat wel 8,0” is en dat meeste mensen wel 8,25”-8,5” skaten.

Welke maat deck moet ik kiezen?

Skateboard maat Omschrijving
8,0” - 8,125”
De kleinste maat voor volwassenen en tieners. Voor technische street of park skateboarders en weten dat ze een klein deck heel fijn vinden. Of voor wat kleinere mensen rond de 150cm-170cm lang zijn en schoenmaat 38-42
8,25”
Perfecte beginners maat. Veel mensen skaten 8,25” en er is daarom ook een groot aanbod aan deze maat skateboards. Met een 8,25” skateboard setup kan je meestal ook iets kleiner 8,125” of groter 8,38” kunnen skaten zonder van trucks te veranderen.
8,375”
Een fijne tussenweg voor gemiddelde grootte mensen om wat groter te skateboarden.
8,5”
Een brede maar geschikte maat voor street of park skateboarden, voor mensen die een breed deck heel fijn en stabiel vinden. Of voor grote mensen met schoenmaat 44-46 of 170-200cm lang.
8,75”
Een brede maat voornamelijk voor pool/ transition skateboarden, of voor nog langere mensen of mensen met een grote schoenmaat die street of park skateboarden.
9,0” - 10,0”
Vrijwel uitsluitend voor transition/pool skateboarden. Deze decks komen bijna altijd in custom shapes speciaal voor transition tricks.

 

 

Skateboard deck shapes

Decks komen ook in veel verschillende vormen. De standaard street/park deck shape heeft een iets spitsere tail voor meer pop op de achterkant en een bredere nose voor stabiliteit en nose slides.
Elk skateboard merk heeft hun eigen vorm, in elk skateboard zit zogenaamd een concave, deze kan bij voorkeur erg diep of plat zijn.

Skateboard decks concave uitgelegd

 

Gratis sheet Jessup griptape bij alle Skateboard decks Revert95.com

Griptape

Essentieel op een skateboard, griptape zorgt ervoor dat je grip met je voeten op je deck hebt. Als je een skateboard deck bij revert besteld krijg je altijd een gratis sheet Jessup griptape.

 

 

2. Skateboard Trucks 

Trucks zorgen ervoor dat jij soepel grind en stuurt. Er zijn een aantal keuzes die je kan maken binnen je trucks. Je kan kiezen voor lage of hoge trucks zachte of harde bushings.  

Trucks Fitment

De juiste maat van je trucks zorgen ervoor dat je wieltjes recht onder je deck staat. Je truck maat is erg afhankelijk van welke maat skateboard je kiest. Elk merk heeft weer een verschillende matentabel het is daarom belangrijk om goed te kijken. Je wilt niet dat je skateboard lastig grind of je wieltjes buiten je deck staan.

Trucks fitment uitgelegd

Hoge of lage trucks?

Trucks zijn er in verschillende hoogtes, dat is iets anders dan de maat voering, je hebt hoge en lage trucks. De keuze word vaak gemaakt op persoonlijke voorkeur. Wij rade hoge trucks aan omdat je ruimte hebt om grotere wielen te skaten en minder wheel bite hebt.

Hoge of lage trucks schema

Hoge trucks

Hoge trucks raden wij voornamelijk aan, vooraal aan beginners omdat. Hoge trucks zorgen voor meer ruimte tussen je deck en je wielen. Hierdoor sta je hoger van de grond af, het voordeel hiervan is dat je grotere wielen onder je skateboard passen, je hebt minder wheel bite en je hebt een hogere pop met je deck. Het nadeel is dat je iets meer been kracht vereist om omhoog te krijgen

Lage trucks

Lage trucks is voornamelijk voor technische skaters die weten dat ze lage trucks fijn vinden skaten. Je zit lager op de grond en je hebt weinig ruimte om voor grote wiel maat, en moet je meestal kleinere wieltjes skaten.

Ace AF1 Polished skateboard trucks Thunder Polished Lights II skateboard Truck Theeve CSX V3 Raw SET skateboard trucks

De beste trucks zie wij verkopen zijn de AF1 trucks van ACE . De AF1 is een kwalitatieve trucks die heel soepel stuurt, lang mee gaat en waarvan het schroefdraad nooit lam van wordt. En zijn niet heel duur. Daarnaast maakt Thunder ook kwalitatieve trucks die al lang op de markt zijn en lang mee gaan. 

Theeve maakt goeie budget trucks die aan te raden zijn als je op budget bent. Wij raden de ACE en Thunder trucks aan omdat ze een stuk kwalitatiever zijn en je geen geld moet besparen op trucks omdat ze meestal het langst mee gaat van alle skateboard onderdelen.

 

3. Skateboard lagers

De lagers zorgen ervoor dat je wieltjes soepel en snel rollen. Er is veel verschil tussen prijs en kwaliteit. Alle skateboard skateboard lagers hebben een universele maat en passen op alle skateboard wielen en alle trucks

Bones skateboard lagers uitgelegd

Lagers zijn onderhoud gevoelig en kunnen niet goed tegen de regen of zand. Daarom is het geen probleem om wat te besparen op lagers. Bones Reds zijn €22,50 en rollen heel soepel en is voor het geld de beste koop, als je niet door de regen of zand gaat kunnen ze heel lang mee gaan.

Bones Reds kwalitatieve budget skateboard lagers Bones Super Reds kwalitatieve budget skateboard lagers
Bones Super Swiss 6 kwalitatieve skateboard lagers

 

Bones Reds €22,50

Bones Reds zijn de beste keus voor een klein budget. De lagers zijn van goeie kwaliteit en rollen lekker. Bones Reds slijten net als elk andere kogellager op de markt, maar als je zo veel mogelijk plezier wilt hebben van je Bones Reds dan is het handig om ze eens in do zoveel tijd in te vetten met Bones Speed cream.  

Bones Super Reds €35,-

Bones Super Reds zijn van betere kwaliteit dan normale Bones Reds, de Super Reds gebruikt betere kwaliteit staal en balletjes en is daarom veel zachter in geluid en rolt veel smoother dan normale Reds. En dat voor maar €10,- meer.

Bones Super Swiss 6 €80,-

Bones Super Swiss 6 zijn unieke en van hele hoge kwaliteit lagers de 6 in de naam staat voor 6 balletjes, normale bearings hebben 7 kleinere balletjes maar de Bones Super Swiss 6, hebben 6 grotere balletjes. Het voordeel daarvan is dat je sneller rolt, dat de lager meer impact kan tegenhouden en ze gaan hierdoor ook nog eens langer mee.

 

4. Skateboard wielen.

Zachte of harde wielen

Er zijn veel verschillende soorten en maten voor skateboard wielen, voornamelijk zit het verschil in de diameter en in de hardheid van urethane. 

Zachte wielen 78A-93A 

Zachte wielen rollen het lekkerst over ruwe oppervlaktes en zijn het best geschikt om mee te cruisen, het zachtere materiaal zorgt voor veel grip, absorbeerd trillingen van ruwe oppervlaktes en maakt minder geluid. Het nadeel is dat ze niet over oppervlaktes glijden, hierdoor blijven ze plakken als je grind of als je een scherpe pivot maakt.

Harde wielen 95A-104A

Harde wielen zijn allround voor park en street skateboarden. Harde wieltjes hebben veel grip op skateparks en op straat maar kunnen ook lekker glijden wanneer jij dat wilt. Harde wieltjes zijn allround de beste keuze als je truckjes wilt doen, het nadeel alleen is dat ze niet comfortabel op ruwe oppervlaktes rijden.

Best kleine skateboard wielen

Best middelgrote skateboard wielen

Grootste skateboard wielen

Bones STF Retros V5 Sidecut 103A skateboard wielen

Bones ATF Rough Riders Wranglers 80A Skateboard wielen
Globe Roundabout Onshore cruiser en longboard wielen

De grootte van skateboard wielen

50mm - 54mm: smallere wielen zorgen voor minder snelheid maar voor meer controle. De smalle wieltjes raden we aan voor technische skaters die street en park skaten. Deze wieltjes zijn het meest voorkomend

55mm-59mm: Bowl/transition of cruiser skateboard wielen. Deze maat is het meest veelzijdig en kan voor skatepark bowls/ transition of street skateboarden gebruikt worden.

60-70mm: voornamelijk voor longboards en grotere cruisers, de grootte wielen zorgen ervoor dat je comfortabel kan rijden, maar onder trick skateboards passen ze niet goed en zal je snel last van wheel bite hebben. 

5. Skateboard hardware.

Sushi skateboard truck Risers 1/8 inch

Rib-Bones skateboard deck Rails
ACE BOLTS ALLEN 1 INCH HARDWARE

 

De laatste stap is je skateboard hardware uitzoeken en dat zoeken wat bij jouw skateboard setup past.

 

Skateboard truck risers

Skaterboard riser pads zet je tussen je deck en je trucks. Ze zorgen ervoor dat er meer afstand tussen je wielen en je deck komt. Als je losse trucks skate en veel last van wheel bite hebt kan dit een goedkope oplossing zijn. Als je grootte skateboard wielen hebt zoals 59-65mm dan raden we ook risers aan.

 

Skateboard deck rails

Deck rails zijn de accesoires voor mensen die veel boardslides of pool tricks doen. De rails zorgen ervoor dat je soepel glijd en houden je artwork ook nog eens mooi.

Skateboard schroefjes 

Als laatst kies je je schroefjes uit.

1/8" schroefjes zijn perfect als je een skateboard deck neemt zonder risers

1" schroefjes zijn perfect als je riser pads gebruikt

<1" schroefjes zijn alleen voor langboards nodig

 

Ik hoop dat het Revert Team je goed heeft kunnen helpen met het samenstellen van jouw ideale skateboard. Mocht je meer vragen hebben kan je ons altijd bellen op: +31 (0)23 5327763, daar helpen de jongens van de winkel je graag met het perfecte skateboard setup te samenstellen.

Skate community

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden gecheckt voor ze geplaatst worden