Veiligheid tijdens het snowboarden

Bij Revert hebben we een grote collectie aan coole snowboards. Wanneer mensen bij ons een snowboard aanschaffen horen we regelmatig dat deze snowboardfanaten graag zien dat hun board het ook goed doet buiten de pistes. Gelukkig hebben wij een ruim aanbod aan boards dat hier uitermate voor geschikt is. Maar wat gaat deze snowboarder dan buiten de piste doen, vragen wij ons af. Gaat deze snowboarder een klein stukje buiten de piste, een hike zetten naar de top voor een killer afdaling, de backcountry in, of dat leuke stuk onder de lift door? Iedereen die het ooit heeft ervaren, weet dat er bijna niets leuker is dan dikke sprays zetten in de diepe verse sneeuw of de eerste sporen zetten op een mooie flank. Belangrijk is echter wel dat je weet waar je aan begint. Elk jaar vallen er in de Alpen ongeveer 100 doden door lawines en gebeuren er nog veel meer ongelukken. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van onze eigen prins Friso. Al met al is het dus erg belangrijk dat je, als je buiten de pistes gaat snowboarden, voorbereid bent op de eventuele gevolgen van onze actie sport. Wanneer je je kennis van de gevaren van de bergen vergroot, kun je je beter beschermen en ongelukken voorkomen.

De basis ligt bij protectie. Buiten de pistes weet je nooit waar je over heen rijdt. Zorg daarom allereerst dat je voorzien bent van een helm, rugprotectie en eventueel een protectie-short. Hierdoor zul je beschermd zijn tegen eventuele botsingen met stenen en rotsen die net onder de sneeuw verstopt zijn. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in snow-safety. Alle van gevaar bewuste freeriders zul je in de bergen zien snowboarden met een rugzak op. Die rugzak hebben ze niet om hun broodjes, water en hun extra paar handschoenen in te bewaren, maar speciaal voor hun veiligheidsmateriaal. In deze rugzak vind je een schep en een sonde. Onder zijn jas draagt de freerider een lawinepieper.
Deze lawinepieper detecteert niet wanneer er een lawine aan komt, maar is een apparaatje waarmee je een andere lawinepieper kunt zoeken en waarmee mensen met een andere pieper jou kunnen vinden. De lawinepieper vangt het signaal van andere lawine piepers op die op zenden staan en geeft aan wanneer je dichter bij de pieper komt die je zoekt. Wanneer je vlak bij de pieper bent, komen je sonde en je schep van pas. Met je sonde steek je, als je het zoek gebied hebt afgebakend, in de sneeuw en wanneer de persoon die je zoekt raakt, graaf je als een gek je shred-buddy uit.
Dit zoekproces vergt natuurlijk wel flink wat training en oefening. Er zijn in Nederland veel organisaties die cursussen hierin aanbieden, waarbij je je skills ook in de echte sneeuw kunt oefenen. Daarnaast wordt bij deze cursussen niet alleen uitgelegd hoe je moet zoeken, maar ook hoe je ongeveer kunt inschatten waar je wel en beter niet buiten de pistes kunt gaan.

Let daarom altijd goed op jezelf en op de gevaren tijdens het snowboarden. Luister naar lawinevoorspellingen die skigebieden afgeven en denk goed na voor je een poederveld in gaat. Wij bij de Revert geven je graag advies om met de juiste gear op trip te gaan!

Enjoy snowboarding!

De Revert Crew.

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden gecheckt voor ze geplaatst worden