Welk type snowboard moet je kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een snowboard vliegen de termen camber, rocker en hybrid je om de oren. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze shapes (profielen)?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat welke camber je ook kiest, er is geen een vorm die wordt gezien als de beste. Elk profiel heeft zijn eigen voordelen, nadelen en bijzondere rijeigenschappen. Of de camber die je kiest bij je past hangt dus heel erg af van de rijstijl die je hebt. Als je wilt leren freestylen en park rijden kies je natuurlijk een vergevingsgezinder camber profiel dan wanneer je zo precies mogelijk op hoge snelheid je bocht wilt snijden. Zo zijn er een heleboel verschillende opties mogelijk.
Bedenk dus goed voor je een snowboard gaat kopen waar je vooral wilt dat je snowboard in excelleert en wat jij graag zo veel mogelijk met het board wilt gaan doen.

Hieronder volgt een overzicht met de verschillende camberprofielen zoals we deze vandaag de dag kennen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat wij de titels van deze cambers hebben vertaald naar onze taal. Elk merk heeft een eigen naam voor hun vorm dus kijk even naar de vorm zoals die daar beschreven staat dan komt hij vast voor in dit artikel.

Camber
Camber is de vorm zoals deze al decennia mee gaat in de snowboardwereld. We kunnen dus zeggen dat ervaring heeft geleerd dat deze vorm zeer geschikt is voor het maken van goede snowboards. Camber staat bekend om gevoel van grip, stabiliteit en een vertrouwd gevoel op hoge snelheid. Met name snowboarders die carven met goede techniek blijven trouw aan de camber. Freestylers die vooral jumps en halfpipes rijden houden van de preciezie die ze krijgen uit een camber snowboard.


 Camber Revert

Voordelen
• Stabiel op snelheid
• Zeer precies bij het carven
• Veel Pop (springkracht)
• Veel energie en veerkracht uit de bochten

Nadelen
• Kost meer energie om te kanten
• Is meer hapgevoelig aan de staalkant op vlakke pistes
• Minder vergevingsgezind bij het aanleren van freestyle

Rocker
Een aantal jaren geleden is het profiel Rocker op de markt gekomen. Rocker is als het ware de omgekeerde vorm van camber. Het voordeel van rocker is dat het snowboard zeer los en gemakkelijk reageerd. Dit merk je met name in de gemakkelijke en snelle kantwissel. Daarnaast zorgt dit voor gemakkelijke float in de poeder. Voor de freestylers is rocker populair omdat het makkelijk spelen is met een board als dit. Het is makkelijk je board te pressen op de nose of tail en zorgt ervoor dat je minder snel met je kanten hapt bij het niet perfect uitvoeren van een trick. Deze shape wordt veel gekozen door freestyle snowboarders en beginner tot intermediate snowbaorders die graag alle aspecten van het snowboarden willen leren.


 Rocker Revert

Voordelen
• Snelle en gemakkelijke kantenwissel en bochten
• Goede float in de poeder
• Zeer vergevingsgezind (hapt niet snel in met de kanten op vlakke pistes)
• Makkelijk om mee te spelen, pressen, jibben


Nadelen
• Minder pop
• Minder stabiliteit
• Minder kantengrip (bij hoge snelheid kans op uitbreken van de kant bij bochten)

Flatbase
Flatbase is een vorm waarbij geen camber gebruikt wordt. Het board ligt helemaal plat op de sneeuw en wordt vooral gebruikt bij park boards. Doordat er geen camber gebruikt wordt is het board zeer breed inzetbaar. Met name zijn ze zeer stabiel, voor jumps en rails en boxen.
Deze shape heeft vooral de voorkeur bij parkrijders die zowel het kleine speelwerk als op snelheid rijden.


 Flatbase Revert

Voordelen
• Zeer breed inzetbaar
• Goede grip
• Zeer stabiel voor park features (jumps en rails)

Nadelen
• Minder Pop dan een camber snowboard
• Minder float dan een rocker snowboard

Hybride Rocker
De laatste jaren zien we erg veel hybride shapes waarbij een rocker en camber met elkaar worden gecombineerd om zo het beste van beide samen te krijgen. De hybride rocker kenmerkt zicht door rocker tussen de bindingen en dan weer camber naar de nose en tail toe. Voorbeelden zijn de EC2 BTX C2btx van Libtech of de flying V van Burton vorm van burton.
De rocker tussen de bindingen zorgt voor zeer veel draaigemak en voor drijfvermogen in de poeder, terwijl de camber naar de nose en tail toe juist weer zorgt voor grip op de piste en stabiliteit.
Over het algemeen voelen deze boards qua rij eigenschappen het meest als een rocker snowboard maar dan met vergrootte stabiliteit en gripgevoel dankzij de camber in nose en tail.
Deze shapes zijn zeer in trek bij de allmountain snowboarders die alle aspecten van het snowboarden leuk vinden, zowel freestyle als freeride, of gewoon lekker pistes cruisen.


 Hybride Rocker Revert

Voordelen
• Allmountain (zowel freestyle als freeride)
• Gemakkelijke kantewissel
• Goede float in de poeder
• Meer grip en pop dan een gewoon rocker snowboard

Nadelen
• Iets minder grip en stabiliteit dan een camber snowboard

Hybride Camber
Deze vorm van camber combineerd camber tussen de bindingen met rocker in de nose en tail. Deze vorm lijkt dus wat meer op de eigenschappen van een camber snowboard maar dan met de voordelen van rocker in de nose en tail. Het voordeel van deze zeer breed inzetbare shape is de grote stabilteit, kanten grip en met name pop. De rocker in de nose en tail zorgen voor een stukje vergevingsgezindheid en zorgen ervoor dat het board beter float in de poeder, makkelijk pressed en speelt. Deze shapes zijn zeer in trek bij de allmountain snowboarders die alle aspecten van het snowboarden leuk vinden, zowel freestyle als freeride met een actieve rijstijl.
 Hybride Camber Revert

Voordelen
• Stabiel op snelheid
• Precies met carven en grip
• Allmountain inzetbaar (Park en poeder)

Nadelen
• Op hoge snelheiden net iets minder precies en gripvol als de klassieke camber

Poeder shapes S-Rocker & Fish
Alle freeride boards hebben één doel en dat is zorgen dat de neus van je board zo goed mogelijk boven de poedersneeuw blijft uitsteken. Dit gevoel van float wordt veroorzaakt door verschillende shapes. De meeste poeder boards hebben een korte smalle tail (set back) en een lange brede nose. Afhankelijk van het type freeride (tree-runs, bigmountain, surfy) zijn er verschillende shapes mogelijk.

S-Rocker
De meest gebruikte is de S-rocker. Deze vorm heeft camber tot en met de voorste binding en rockert dan omhoog. Deze camber zorgt voor stabiliteit en zeer snelle kantwissel. Dit heeft ook als voordeel dat je board makkelijk draait in de poeder.


 S-Rocker Revert

Fish
De Fish zorgt voor extreme float met een klein board oppervlak. De V-vorm in de tail (swallowtail) zorgt dat de tail juist wegzakt in de sneew zodat je neus weer omhoog wordt geduwd. Deze vorm geeft een hele speelse, surfy snowboardstijl in de poeder.


 Fish Revert

Voordelen
• Float in de poeder
• Geen verzuurde benen bij het freeriden

Nadelen
• Minder grip op de piste dan camber en hybride shapes.
• Lastig switch rijden

Revert 95 verkoopt alleen snowboards van merken die belangrijk zijn voor de sport. Deze merken hebben snowboarden in hun DNA zitten: voor snowboarders en door snowboarders! Wij verkopen de volgende merken snowboards: BURTON, BATALEON, CAPITA, DC SNOWBOARDING, ENDEAVOR, GNU SNOWBOARDS, LIB TECH, RIDE, ROME, ROXY SNOWBOARDS, VIMANA.
NOTE: Door de slechte (winter) condities in de bergen van de afgelopen jaren hebben wij besloten om niet zomaar alle merken snowboards in te kopen en op voorraad te hebben. Hierdoor kan het aanbod qua merken per seizoen verschillen. In overleg kunnen wij eventueel bepaalde merken boards apart voor je bestellen.

Zoals je kunt lezen heeft elk type board weer specifieke eigenschappen. Twijfel je nog steeds over welk type board het beste bij je past? Kom dan naar de winkel in Haarlem. Daar lopen specialisten rond die bij elkaar meer dan 100 jaar snowboard ervaring hebben 🙂 En je spaart ook nog eens 5% shoptegoed over je aankoopbedrag. En met een nieuw snowboard tikt dat lekker aan!

SHOP SNOWBOARDS

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden gecheckt voor ze geplaatst worden