Skateboarden voor beginners

Beginnen met Skateboarden bij Revert 95

Als je begint met Skateboarden is de eerste stap je zoektocht naar een perfect skateboard voor jouw eerste tricks best een lastige opgave. In dit blog helpen we je verder op weg en geeft de Revert 95 shopcrew enkele tips die handig zijn bij het kopen van je eerste skateboard en hoe je de juiste setup kan samenstellen. Je kan natuurlijk altijd bij ons in de shop terecht voor het juiste advies, maar de tips in dit blog geven je alvast een goed beeld van de mogenlijkheden.

Ga je voor een complete skateboard of stel je liever zelf een set up samen?

Skateboard completes (complete skateboards) zijn een slimme en goedkope optie voor de beginnende skateboarder. Een skateboard bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het deck (board), wielen, trucks en lagers. Met een skateboard complete koop je alles in één keer, en ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je alle onderdelen los zou kopen. Completes bestaan uit onderdelen van professionele kwaliteit, die gericht zijn op de gemiddelde skateboarder. Voor beginners hebben we een grote collectie complete skateboards van o.a. Birdhouse en element die al zijn samengesteld zodat je gelijk kan gaan rollen!
SKATEBOARD DECK (welke maat neem je?)

Als je eenmaal weet voor welke van de twee opties je gaat, moet je gaan bepalen welke maat skateboard het best bij je past. Hier raken veel beginnende skaters het spoor bijster. Maar maak je geen zorgen. Als beginner is het namelijk bijna onmogelijk de juiste maat en shape te bepalen, omdat je simpelweg nog niet weet wat je wilt. Natuurlijk zijn er wel wat algemene richtlijnen waar je aan vast kunt houden. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld speciale miniboards, maar kids vanaf 12 jaar kunnen al op een ‘volwassen’ skateboard uit de voeten. Niet alleen je lichaam speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een skateboard deck, maar ook de skateboardstijl die je voor ogen hebt. Street skaters die veel technische flip tricks in hun bag of tricks hebben, kiezen vaker voor een smaller deck (7.5” tot 8”). Als je pools en ramps wilt gaan skaten kun je beter kiezen voor de stabiliteit van een breder deck. Skaters die vooral lekker willen cruisen of terug willen naar het old school tijdperk, kunnen kiezen voor een nog breder deck (boven de 8.25”) of een van onze vele cruisers.

TRUCKS:

De trucks vormen de verbinding tussen je skateboard en je wielen, en zijn belangrijk bij het grinden, waarbij je glijdt over je truck(s). Stevigheid en betrouwbaarheid zijn daarom het belangrijkste bij het aanschaffen van trucks. Daarnaast is het net als bij het kiezen van een deck of wielen een kwestie van persoonlijke voorkeur. Trucks hebben namelijk ook invloed op de stuureigenschappen en het gewicht van je board.

KOGELLAGERS
Skateboard lagers zorgen ervoor dat je wielen soepel en snel kunnen draaien, en jij dus lekker kunt rollen. We verkopen skateboard lagers van alle grote merken, zoals Jart, Bones en Independent. Het verschil met goedkopere lagers zit in de afwerking en de hardheid van het gebruikte staal. Een betere afwerking kun je aflezen aan een hogere Abec-waarde. Hoe beter de lagers zijn afgewerkt, hoe beter ze tegen vuil en vocht kunnen, en hoe langer ze dus meegaan. Ook de hardheid van het staal is belangrijk voor de levensduur en de snelheid van je lagers. Alle kogellagers die wij verkopen voldoen aan onze strenge kwaliteitseisen.

WIELEN
Omdat geen skater hetzelfde is, bestaat er niet zoiets als het ideale skateboardwiel. Je moet bij het uitkiezen van wielen altijd kijken wat je zelf prettig vindt. ´Gewone´ skaters gaan vaak voor kleinere wielen, omdat grote wielen flip tricks en hoge ollies een stuk moeilijker maken. Wat voor beide ‘soorten’ skateboarders even belangrijk is, is snelheid en controle.


SELECTEER JE SET UP OP DE SKATESTIJL DIE JE DENKT TE GAAN SKATEN
Als je weet welke skatestijl je denkt te gaan doen, is het dus zaak om uit te vinden welk type wiel / trucks etc het best bij die stijl van skaten past. we beginnen met het straat skaten:


Zie jij jezelf door de straten rollen? Hier kan je alles skaten : van curbs tot Rails… het komt komt er op neer hoe jij de de straat kan verbeelding en hoe je de omgeving ziet als een groot skatepark . Alles kan geskate worden. Een flashy griptape kan erg gepast zijn. Je zult altijd wax bij je moeten hebben als je curbs en rails gaat skaten.

DECKS
: street skateboards zijn over het algemeen vaak smallere boards. Met een smaller board kun je namelijk een stuk makkelijker trucs doen, omdat het deck dan minder zwaar is. Brede boards kunnen ook geskate worden bij street skaten, maar met een smallere beginnen is altijd aan te raden.
TRUCKS: Qua trucks zit je dan met ‘Low en mid trucks` als beste optie. Er zijn ook lichte trucks en variaties met holle kingpins of assen en korte bouten. Hierdoor wordt je set up lichter en kost het minder kracht om trucs te doen.
Goede merken voor je trucks zijn bijvoorbeeld: Independent, Thunder, Polster of Theeve.
WIELEN: Harde wielen met een durometer van 100A of hoger zijn de beste optie voor street skaten. Je komt het makkelijkste van de grond af, en het is optimaal om trucs mee te doen.
50 mm – 53 mm, ≥100A
SCHROEVEN: korte (7/8″ – 1″)
LAGERS: Abec 5 of 7. Goede merken zijn onder andere: Birdhouse, Hardluck, Sushi of Pig.
Voel jij je comfortabel in het skatepark of heb je nog niet gekozen waar je het liefste skate, dan raden we je een allround setup aan!
DECK: Van wijd tot smal, net zoals op de straat. Alles is hier mogelijk.
TRUCKS: Mid of High. Ook hier kun je afwegen om voor normale of hollow trucks te gaan.
Goede merken voor je trucks zijn bijvoorbeeld: Independent, Thunder, Polster of Theeve.
WIELEN: 52 mm – 56 mm, ≥ 98A
LAGERS: Abec 5 of 7. Goede merken zijn onder andere: Birdhouse, Hardluck, Sushi of Pig
SHOCK PADS: optioneel
SCHROEVEN: kort (7/8″ – 1″ | langer als je shock pads gebruikt
BESCHERMING: aangeraden
Voor beginners hebben we een grote collectie complete skateboards van Birdhouse en element die al zijn samengesteld zodat je gelijk kan gaan rollen!

-> Check hieronder het Revert 95 Skate Team in Skatepark NOORD


Als je denkt te gaan skaten in bowls en jezelf op de halfpipe of op ramps ziet dikke airs poppen en lip tricks wil gaan leren, bevelen we een wat breder board aan… die geven je wat meer ruimte om te staan wat een plus kan zijn op hoge snelheden en terwijl je airs doet. Verder skaten transitionskaters vaak grotere wielen zodat je je snelheid beter behoud. Soms worden er ook iets zachtere wielen gebruikt zodat je meer grip hebt. Door de grote wielen, zou je Mid of High trucks moeten nemen om Wheelbites te voorkomen. Riser pads en rails (plastic rails die aan de onderkant van het deck geplaatst zijn om stabiliteit gedurende board en lip slides te bieden) worden vaak gebruikt bij deze stijl skaten. Iedereen die ramp skate moet nooit bezuinigen op bescherming.

DECK: Breder dan in een normaal park of op straat. Het is namelijk makkelijker om je balans te bewaren op een breder board.
TRUCKS: Mid of High. Ook hier kun je afwegen om voor normale of hollow trucks te gaan.
Goede merken voor je trucks zijn bijvoorbeeld: Independent, Thunder, Polster of Theeve.
WIELEN: 53 mm – 56 mm, ≥ 98A
LAGERS: Abec 5, 7 en 9. Goede merken zijn onder andere: Birdhouse, Hardluck, Sushi of Pig
SCHROEVEN: langer (1″ – 1 1/4″ afhankelijk van de dikte van je pads)
BESCHERMING: aangeraden, je maakt veel snelheid en kunt een flinke klap maken.
SHOCK PADS: aangeraden, dit verzacht je landing en hierdoor kun je fijner doorskaten.


PROTECTIE EN HELMEN

Voor welk skateboard je uiteindelijk ook voor kiest, je zult er rekening mee moeten houden dat het vroeg of laat kapot kan gaan. Skateboarden is nou eenmaal niet goed voor skateboards. En soms is skateboarden ook niet goed voor je lichaam 😉 Begin je net met skateboarden, denk dan eens na over protectie zoals een helm of pols- of elleboogbeschermers. Een ongeluk zit in een klein hoekje!
Het belangrijkste doel van bescherming is het voorkomen van blessures, verwondingen of nog ernstiger letsel. Maar bescherming kan je ook het zelfvertrouwen geven om net wat hoger, verder of sneller te gaan, waardoor je sneller progressie boekt. Top-tot-teen bescherming begint natuurlijk met een goede helm.

SKATELESSEN BIJ SKATEPARK HAARLEM


Yes! Het is zover, je hebt je deck samengesteld! Dan kan jij je nu ook inschrijven voor de eerste skateboardlessen die vanuit Skatepark Haarlem georganiseerd worden. Op de site van SPH vind je meer info over de lessen. De leraren van SPH zullendit jaar voor het eerstin het indoor skateboardpark les gaan geven. Hiervoor heb je je eigen skateboard nodig en we raden beginners aan om een goede helm en bescherming te dragen.

Good luck!

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden gecheckt voor ze geplaatst worden